Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

koktajle z mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w następstwie tego wziąć nowatorski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.