Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film