Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Restaurants in Main Market Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film