polecana restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, lecz też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych składników – turyści na ogół wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.