Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film